Studia

Miejsce do rozmów wszystkich o wszystkim. Forum im. K14.
miniroch
Zasłużeni

Re: Studia

Postprzez miniroch » 3 maja 2017, o 13:14

moff napisał(a):Planowanie i zarządzanie przedsięwzięciem

moff napisał(a):Modelowanie procesów biznesowych

moff napisał(a):Wspomaganie decyzji w warunkach niepewności
Zarządzanie w organizacji

No przecież to typowe zadania dla roli PMa tudzież analityka biznesowego.

Bóg
Zasłużeni

Postprzez Bóg » 3 maja 2017, o 13:28

No i po co dalej brniesz, jak wiesz, że przekręciłeś sens? Czy Ty serio masz jakąś histeryczną nieumiejętność nieposiadania racji?

A to, że sprytnie wybrałeś sobie jakieś pojedyncze przedmioty, które choć trochę pasują do twojej teorii nie sprawi nagle, że stanie się ona prawdziwa.

miniroch
Zasłużeni

Postprzez miniroch » 3 maja 2017, o 13:29

Jak się dowiesz, czym się zajmuje analityk biznesowy albo PM to daj znać, pogadamy ;)

Bóg
Zasłużeni

Postprzez Bóg » 3 maja 2017, o 13:31

No i dalej <lol>

Bóg
Zasłużeni

Postprzez Bóg » 3 maja 2017, o 13:34

Wpisz sobie w guglach "specjalność Informatyka w Zarządzaniu", jak się okazuje wiele uczelni ją ma. Poczytaj sobie charakterystyki absolwentów, jakie mają umiejętności i czym mogą się zajmować i serio skończ już pitolić.

Tak na szybko:

Program specjalności Informatyka w zarządzaniu przygotowuje do czynnego udziału w tworzeniu nowoczesnych informatycznych systemów zarządzania i administrowaniu tymi systemami.

Proponowany program nauczania na specjalności Informatyka w Zarządzaniu obejmuje zagadnienia związane z wdrażaniem i obsługą systemów informatycznych w przedsiębiorstwach, zarządzaniem projektami o charakterze informatycznym i nie tylko oraz projektowaniem, implementacją i wdrażaniem aplikacji biznesowych. Ponadto absolwent tej specjalności nabywa obszerną wiedzę z zakresu projektowania i obsługi systemów multimedialnych, a także poznaje problematykę marketingu i reklamy w środowisku produktów informatycznych. Przedmioty obowiązkowe w ramach tej specjalności to: Projektowanie aplikacji biznesowych, Zarządzanie projektami, Informatyzacja przedsiębiorstw, Systemy multimedialne oraz Marketing w branży produktów informatycznych.

Informatyka w zarządzaniu

Obecnie na rynku pracy występuje wysokie zapotrzebowanie na specjalistów ds. implementownia najnowszych technologii w różnego rodzaju przedsiębiorstwach, instytucjach oraz organach administracji państwowej i terenowej. Od studenta profilu Informatyka w zarządzaniu wymagać będzie się umiejętności kreatywnego, ale także perspektywicznego myślenia pod kątem obranej strategii wdrażania i eksploatacji urządzeń i systemów informatycznych.

Rzeczywiście - zarządzanie w informatyce jak skurwesyn <pasztet>

miniroch
Zasłużeni

Postprzez miniroch » 3 maja 2017, o 13:49

Chłopie, jak ty się wygłupiasz. Tak jak ci napisałem - dowiedz się kim jest analityk biznesowy i PM, bo ewidentnie sobie z tym nie radzisz.

Podpowiem ci, że to nie jest osoba stricte od zarządzania, tylko informatyk, któremu przypadło kierowanie jakąś częścią projektu. W praktyce to oznacza, że musi być w 70% informatykiem, a w 30% ogarniać zarządzanie. Więc w twej idiotycznej analogii, nie, to nie jest lekarz, który leczy informatyków, tylko informatyk, który ogarnia procesy medycyny. Analogicznie zatem, po informatyce w zarządzaniu informatyk ma ogarniać procesy zarządzania. Po co? Bo nie będzie programistą, tylko właśnie tym programistom ma przekazywać w zrozumiały dla nich sposób co i jak mają oprogramować, nie zagłębiając się w szczegóły techniczne. Drugi i trzeci cytat który tu wrzuciłeś mówi dokładnie o tym samym. Pierwszy nie mówi nic, bo "czynny udział w tworzeniu" jest zbyt ogólnym twierdzeniem.

Bóg
Zasłużeni

Postprzez Bóg » 3 maja 2017, o 14:04

Ok ja z tobą nie wchodzę więcej w dyskusje, bo masz ewidentne problemy psychiczne. Pokazujesz to obojętnie czy gadka jest o sporcie, telefonach, grach, czy studiach. Jeśli w realu jesteś taki sam jak w sieci, to musisz być naprawdę bardzo "lubiany" w swoim otoczeniu. Serio współczuję.

Zachowujesz się serio jak skończona baba, która gdy choć trochę wyczuje, że nie ma racji to zaczyna histerycznie rozmydlać temat, włącza jej się zadziorność level 100, zaczyna gadać o wszystkim, ale nie o istocie rzeczy, i na końcu myśli, że wygrała <lol>

miniroch
Zasłużeni

Postprzez miniroch » 3 maja 2017, o 14:13

No tak, czyli w skrócie:
-mylisz PMa/analityka biznesowego/team leadera z osobą zajmującą się ogólnie pojętym zarządzaniem:
Bóg napisał(a):Kiedyś widziałem kierunek "Informatyka w medycynie", to mniej więcej ten sam schemat i nie można tego interpretować w twój sposób, że jest się po tych studiach lekarzem, który leczy informatyków xD

-piszę, że przedstawione z sylabusa przedmioty służą właśnie do wspomnianych przeze mnie ról:
No przecież to typowe zadania dla roli PMa tudzież analityka biznesowego.

-po czym upierasz się, że wspomniany przedmiot nie jest zarządzaniem w informatyce
Bóg napisał(a):Rzeczywiście - zarządzanie w informatyce jak skurwesyn <pasztet>

Czyli generalnie "nie znam się, to się wypowiem", nie wyguglałeś kim jest business analyst w IT, nie masz pojęcia co robi PM i za co odpowiada, więc postanawiasz na końcu mnie poobrażać, bo tak będzie fajnie. Dobra robota <piwo>

A co do twojego udanego ad personam:
Bóg napisał(a):telefonach, grach, czy studiach

Jako:
1) student na piątym roku
2) student informatyki ze specjalizacją tworzenia gier wideo
3) projektant aplikacji magisterskiej opartej na Androidzie w połączeniu z Unity
chyba mam pojęcie na temat studiów, tym bardziej powiązanych z informatyką, gier, jak i telefonów, szczególnie z Androidem. Ale lepiej wie ode mnie jakiś łoś, któremu się wydaje, że wie co pisze <spoko>

moff
Zasłużeni

Postprzez moff » 4 maja 2017, o 19:38

Wy tu nabijacie posty, a ja jutro jadę odebrać:
Obrazek
Obrazek

Mam nadzieje, że waszym zdaniem też dobre pozycje na pierwszą styczność z tematem <tancze>
Statystyka jest jak spódniczka mini...
Pokazuje wiele ale zakrywa najważniejsze.

BKL
Zasłużeni

Postprzez BKL » 4 maja 2017, o 19:42

Słabe

miniroch
Zasłużeni

Postprzez miniroch » 4 maja 2017, o 19:57

Nie wiem, stary.

Ogólnie z doświadczenia wiem, że książki z informatyką raczej nie idą w parze, nawet wykładowcy to przyznają. Zanim książka zostanie wypuszczona, to już jest nieaktualna. Internetu się uczy z internetów. Poza tym zamiast głupotami byś się zajął projektowaniem aplikacji mobilnych, dużo ciekawszy temat <piwo> I o tyle fajny, że programowanie na PC przy programowaniu na telefon zdaje się być mega ograniczone, tzn. nie masz dostępu do żyroskopu, akcelerometru, czujników światła, więc można prawdziwe kosmosy zrobić.

moff
Zasłużeni

Postprzez moff » 4 maja 2017, o 20:05

Wszystko pięknie - ale ja dopiero będę wchodził do piaskownicy Panowie <piwo>

@bkl - możesz rozwinąć?
Statystyka jest jak spódniczka mini...
Pokazuje wiele ale zakrywa najważniejsze.

Bóg
Zasłużeni

Postprzez Bóg » 4 maja 2017, o 21:02

Akurat dobry wybór wg mnie na start, szczególnie, że po miesiącu nauki już coś będziesz umiał namacalnego zrobić. Front-End to idealny sposób na start w informatyce i w takim powiedzmy - kodowaniu, bo HTML5+CSS3 (bez JSa) nie jest jeszcze w pełni programowaniem, ale jest zwyczajnie prosty i uczy już pewnych schematów potem przydatnych w programowaniu. Umiejętność zrobienia prostej strony zawsze jest czymś spoko, a potem przy ewentualnym szukaniu pracy, zawsze masz już jakiś "projekt" do pokazania przy rekrutacji, do tego będziesz miał pełno rzeczy do wpisania w CV, jak różne technologie czy frameworki, które można w tydzień opanować.

Z książkami to tak, jak Miniroch powiedział - zawsze patrz na datę, aby była jak najnowsza i przy wyborze kieruj się głównie tym, bo strasznie szybko informatyczne książki stają się "przeterminowane". No ale te co kupiłeś jeszcze będą z kilka lat aktualne, ewentualne nowości będziesz mógł się zawsze przecież douczyć z tutoriali z neta. A za nim będzie HTML6 i CSS4 to te co masz zdąża się nieźle zakurzyć.

Oprócz książek możesz się też wspomagać kursami z youtube'a, łatwo wchodzą do głowy, np. ten:
https://www.youtube.com/user/MiroslawZelent/playlists
Wszystko łopatologicznie wytłumaczone, sam się tym kanałem wspomagałem, gdy 3 lata temu odświeżałem sobie htmla/cssa/JSa.

deadmau5
Zasłużeni

Postprzez deadmau5 » 6 maja 2017, o 11:43

Mi też moglibyście pomóc. Koncern pocztowy co raz gorzej przędzie. Wszystkie firmy wycofują się z papieru i przerzucają na formę elektroniczna. Dlatego tez koncern stwierdził że jest to okazja dla pracowników na zmianę zawodu wewnątrz koncernu. Chodzi zatem o programowanie. Jak zacząć. W co iść? Znalazłem kilka stron internetowych na których można za free uczyć się podstaw no ale wiadomo że temat jest szeroki jak rzeka i nie wiem tak naprawdę co robić. Help

Stokrotka
Weterani

Postprzez Stokrotka » 6 maja 2017, o 12:33

Ja też mam problemy z pracą :/ Niby ją mam teraz nową od maja, dostałam 2000zł miesięcznie, ale zero szans na awans i podwyżkę :/
Od czego najlepiej zacząć w programowaniu? Jaki język będzie najprostszy dla zrozumienia dla dziewczyny? Całkowitą laiczką nie jestem, w szkole średniej mieliśmy sporo Excela, trochę html wraz z css, nawet sprawiało mi to przyjemność umiałam całkiem fajną stronę zrobić, taki mały blog o trendach w modzie jednak jej potem nie rozwijałam, bo matura się zbliżała i niestety przepadła. Znam też dobrze Photoshopa, bawiłam się też trochę w animacje w Flashu.
Poradźcie coś ..

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park